Om Hallands Nation

Historien om Hallands Nation tar sin början hos Göteborgs Nation, som grundades vid Lunds Universitet redan i slutet av 1600-talet. Göteborgs Nation upptog då i princip alla studenter från både Göteborg, Bohuslän och Halland. Med ett så stort område att täcka ökade antalet medlemmar snabbt. 1920 tyckte hallänningarna att det var dags att utmärka sig lite i mängden och skapade då ett halländskt gille inom Göteborgs Nation. Avsikten med detta var att frigöra sig från nationen helt, men det fick dröja ett par år.

Den 15 oktober år 1928, på Hedvigdagen, var det då dags för hallänningarna från Göteborgs att bryta sig loss helt och bilda Hallands Nation. Ända sedan dess firar vi detta med en födelsedagsfest kallad Hedviggillet i mitten av oktober varje år.

Efter bildandet ändrade Lunds Universitet reglerna för grundandet av nationer och instiftade att inga fler nationer kunde bildas. Därmed är Hallands Nation, och kommer alltid förbli, den yngsta nationen i Lund.

Nationen var populär redan från start och har växt en del sedan dess. Idag kan vi erbjuda en rad olika evenemang under flera dagar av veckan, såsom Burger Bundays, Wangö Pub Quiz & Pizza & Pop’secco. Även våra sittningar är välbesökta vilka efterföljs av ett besök på någon av våra klubbar, Re:play eller Tomorrowlund. Vi erbjuder dessutom alltid andra roliga events såsom lyxbrunch, sportaktiviteter, sushikvällar och karaoke.

Quratelet

Quratelet leder nationen tillsammans med ca 80 förtroendevalda förmän. En quratelare blir vald på ett år och fungerar tillsammans med fyra kollegor som nationens ledningsgrupp.

Hallands Nations Quratel består av Qurator Oscar Nilsson Modig, Proqurator ekonomi Ludwig Östberg, Proqurator social Lovisa Pålsson, Notarie Elin Eklöf och PR-Chef Alicia von Bodungen Thelin.

Quratelet svarar gärna på frågor och funderingar antingen genom att komma förbi på våra öppettider, på mail info@hallandsnation.se eller på telefonnummer 046‑15 91 91